De straat


Een rijke historiePrentbriefkaart_Boxbergerweg-Noorderplein.jpg

Tot 1875 mocht in Deventer alleen binnen de singels worden gebouwd. Toen de Vestingwet eenmaal was aangenomen, kwamen er al snel fabrieken en arbeiderswoningen in een schil rond de binnenstad. De woningen werden vaak gebouwd langs de oude landwegen de stad uit. Zo ook de Boxbergerweg. Oorspronkelijk bedoeld en ontworpen voor lage bebouwing, groeide de straat al snel uit tot een levendige winkelstraat. Sommige van de winkels die er in het begin van de twintigste eeuw al waren, bestaan nu nog steeds, zoals bloemenwinkel Iris,bakker Wessels, van Mourik verf en behang, Looijenga Schoenen.

 


 

De jaren zeventig en tachtigIMG_0061.jpg

In de jaren zeventig en tachtig was de Boxbergerweg inmiddels uitgegroeid tot één van Deventers belangrijkste winkelstraten. Bekende winkels als de sportzaak van Johnny Oude Wesseling, de viszaak van Rog en Haverkamp IJzerwaren trokken vele klanten uit de wijde omgeving. De winkeliersvereniging leidde een bloeiend bestaan en er werden braderieën georganiseerd (met Marco Borsato) en andere evenementen zoals oesterfeesten. 

 


 

De straat anno nuBox-Spring-2013.jpg

Nadat de straat het een tijdje moeilijker had gehad is de Boxbergerweg enkele jaren geleden gerenoveerd. De winkelstraat is gemoderniseerd, maar de vertrouwde gezelligheid is gebleven. Of het nu door het tevreden winkelpubliek komt, het gedreven vakmanschap van de winkeliers of de goede mix van moderne en historische panden, op de Boxbergerweg hangt altijd een gezellige sfeer. De actieve winkeliersvereniging zorgt er voor dat u telkens iets nieuws ontdekt in de straat.

 


 

 Bereikbaarheid

Kent u nog een winkelstraat waar u voor de winkeldeur kunt parkeren? Op de Boxbergerweg kan het nog! Dat maakt het winkelen een stukje prettiger en maakt ook ‘groot inslaan’ mogelijk. U zult niet de eerste zijn die tegen producten aanloopt waar u al lange tijd naar zocht! Liever met het openbaar vervoer? Het treinstation is op loopafstand en de bussen stoppen vlakbij. Hoe u ook komt, de Boxbergerweg is altijd prima bereikbaar.